© 2010 Peter Lundgren. All rights reserved.

Nikon D3s

Jag byte kamera märke i våras och har nu använt den i drygt 3 månader, den har verkligen fått pröva på det mesta.
Bröllop, Enduro, Motorcross, natur, en Scotlands resa, porträtt, massor av bilder på Hanna och Emil och på sista tiden fotboll.
Så allt har kameran satts på prov!

Det har inte varit lätt alla ggr att byta märke, man får liksom lära om sig en heldel då saker sitter på andra platser och betydligt mycket mer funktioner.
Från början när jag fotografera enduro och motorcross hade jag svårt att sätta skärpan och jag fattade inte vad som var för fel, försökte läsa i manualen vad som var fel, men kunde inte hitta något som skulle ändras. Det var jävligt irriterande, visst vart många bilder bra, men det kom perioder då många bilder inte vart bra också och jag fatta noll…
Men för någon vecka sen så fota jag fotboll för första gången och då höll jag på bläddra i menyerna i kameran och hitta då en inställning där man kunde ha fördröjning på autofokusen, så om man låst fokusen på något och det kom något annat mellan kameran och motivet så skulle den inte flytta direkt utan ligga kvar. Detta gjorde att det var en liten fördröjning om motivet flytta på sig, där har vi förklaringen till varför det sket sig med bilderna ibland.
Det är inte lätt alla ggr, men vad glad man blir när man upptäcker det och ser hur snabb kameran verkligen är…
Lite dum kände jag mig också då jag ansträngt mig och läste genom manualen och ändå inte hittat det, men men…

Kameran är ypperlig för sportfoto då den har snabb serietagning (9 bilder i sekunden) och nu även snabb autofokus, den kommer att sättas på nya prov inom sportfoto, nu när hösten kommer så lär det bli mycket naturbilder då jag gillar hösten med alla ljuvliga färger som kommer fram.

Ytterligare en Scotlandsresa ligger i antågande och då åker kameran med såklart.

Bilden är tagen med min kamera och kameran som är på bilden är en fotokompis kamera, tagen samma dag han fick hem den. Klicka på bilden för att se den i större format.

Bländare 3.2, Slutare 1/320 samt ISO 3600

Kameran har ruskigt bra ISO egenskaper, man behöver inte bry sig vad man har för ISO, man ställer in manuella värden och sen låter man kameran välja ISO för att få dessa så kanon det kan bli.

Bilderna som kommer ur kameran behövs inte redigeras något nämnvärt heller, alla bilder på sidan är direkt ur kameran, lite skärpa och brusreducering (om det behövs) är allt.

Jag Är Grymt Nöjd.

2 kommentarer

 1. mats valfridsson
  Skrivet 25 Dec &Sun, 25 Dec 2011 13:17:32 +000032q0000002011;11 klockan 13:17 | Permalink

  vilka gluggar använder du.matte blidö

  • Peter Lundgren
   Skrivet 25 Dec &Sun, 25 Dec 2011 19:31:01 +000001q0000002011;11 klockan 19:31 | Permalink

   Oj, det har blivit några under detta år, har en tendens att skapa mig behov och måste då köpa mig ett nytt objektiv och ibland bara fastnar jag för ett som i somras efter Scotlandsresan!

   Nikkor 24-70/2,8 ED G VRII Är mitt i mest använda objektiv och ett ruskigt bra objektiv som jag inte klarar mig utan!

   Nikkor 70-200/2,8 ED G VRII Är också svårt att vara utan även om det nu mest används vid innebandy fotografering, men jag skulle nog kunna leva utan det ibland!

   Nikkor 200-400/4 ED G VRII Är ett av de senaste tillskotten och det är ett helt enastående objektiv som jag kommer att ha svårt att vara utan, det funkar ypperligt att släppa runt på då det inte väger allt för mycket. Har hängt med på flera promenader i skogen utan att jag har tyckt det varit jobbigt!
   Kommer nog aldrig att kunna byta bort det då det är alldeles för fantastiskt!

   Nikkor Micro 60/2,8 AF Det här är den gamla varianten och detta objektiv kunde jag inte släppa ifrån mig i somras då jag låna det under Scotlandsresan av en vän och bara måste fråga om jag fick köpa det av honom och det fick jag. Vilken härlig skärpa det är i denna skönhet, man blir helt uppslukad av bildernas skarphet och fantastiska boeke.

   Nikkor 50/1,8 AF-S G är bara ett måste har man börjat använda detta objektiv så vill man inte sluta, lätt och behändigt tynger inte ned väskan så man märker inte ens att det är med, enda nackdelen är att focus inte är så snabbt, men vad då det kostar bara 1600:- så lite får mans stå ut med!

   Nikkor Micro 105/2,8 ED G VR finns också i väskan, men det använder min fru mest!

   Nikkor 18-200 AF-S DX VR som också frun använder mest.

   Nikkor 80-400/4,5-5,6 finns också men även det använder min fru mest!

   Det finns några man önskar sig ha, men det går inte få allt på en gång, kanske blir några fler under 2012 då tomten inte kom med något objektiv i år heller! ;)